Bøvl og beklagelser?

Min webmaster klarer alt - JAB Data

 

 

 

Vores hygge-akvarier

...og en hyldest til RCS-rejer!

 

Cecilie ønskede sig et akvarium til sin 10-års fødselsdag, og det endte vi med at imødekomme. Det blev til en 63 liter tank med guppy'er, neonfisk og ikke mindst pynt (en slotsruin).

 

 

 

Vi fik hurtigt behov for opmagasinering af de afsindige mængder guppy-yngel, og etablerede derfor en 19 liter Aqua-Box på køkkenbordet.

 

 

Der er noget hyggeligt og "terapeutisk beroligende" ved at have et lille akvarium stående på køkkenbordet. Det er sjovt at betragte, hvad der foregår, og så giver det et fantastisk dejligt og "levende" lys.

 

Vi besluttede kort efter etableringen at anskaffe nogle rejer. Både for syns og underholdnings skyld, men ikke mindst som hjælp til at holde alger - især trådalger - nede, hvilket vi bestemt ikke har fortrudt.

 

Efter at have studeret muligheder og anbefalinger faldt valget på RCS-rejer.

 

 

 

RCS står for "Red Cherry Shrimp", ofte kaldet "Cherry reje". Det korrekte artsnavn er "Neocaridina heteropoda". De bliver normalt 2,5 til 3,5 cm., og er særdeles velegnede til mindre akvarier. Hunnerne er de største og mest fyldige/fede, og dem der får den flotte røde farve (se tøsen på billedet ovenfor). Hannerne er en smule mindre, og mere gennemsigtige/hvide (se gutten på billedet nedenfor).

 

 

 

Det er tydeligt, at hannerne ikke er de mest spændende at se på. Ligesom hos mennesker, er hunnerne både større og mere farverige ;o) Nedenfor er endnu en af vores flotte - og nysgerrige - hunner på vej hen mod glasset for at se, hvad jeg har gang i med kameraet.

 

 

 

RCS-rejer er mildest talt meget lidt krævende husdyr. Vandtemperaturen bør være 21 - 27 grader, pH værdien 6 - 8 og dH værdien 5 - 20. Mange beretter endda om problemfrit rejehold under betydelig ringere betingelser. Med andre ord, er rejerne sandsynligvis det sidste, der dør i dit akvarium.

 

 

 

Selvom RCS-rejer bestemt ikke er sarte, kan de virkelig stortrives og yngle lystigt, hvis de får lidt skjulesteder i form af tæt beplantning, små huler m.v.

 

De er fredelige, og kan gå sammen med stort set alle selskabsfisk. Alligevel er de også relativt sky, især overfor store eller aggressive fisk.

 

De er bestemt heller ikke kræsne, og æder gerne både alger og flage-/pillefoder. En alge-/moskugle i akvariet kan også beskæftige dem i timevis.

 

 

 

Det er min umiddelbare erfaring, at RCS-rejer - uanset vandkvalitet, temperatur osv. - yngler mindst ligeså umotiveret og uhæmmet som guppy'er. Vi flytter generelt lidt frem og tilbage med en stak rejer mellem de to akvarier, men det lader ikke til at have nogen reel betydning - uanset hvad vi gør, yngler de lystigt.

Nedenfor ses vores største, rødeste og antageligvis mest ynglende hun.

 

 

 

Som sagt er rejerne meget fredelige, og kan gå sammen med det meste. De er umiddelbart ikke aggressive, og jeg har aldrig set dem slås med hverken fisk eller hinanden. Tværtimod er de flokdyr, der nyder hinandens selskab. Nedenfor har jeg efter bedste evne prøvet at fange et "rejetræf" med kameraet.

 

 

 

Hvis du vil vide mere om rejer, fisk, planter og akvarium, kan du blive meget klogere ved at læse mere på www.akvariesiden.dk.

 

 

NB! Jeg har selv taget billederne, så det er vores egne "kreaturer" du ser på alle billederne.